Hoppa till textinnehållet

Hej, vi hjälper dig gärna!

Välkommen att skriva din fråga nedan för att snabbt få svar på vanliga frågor. 

Ställ din fråga här

Privatekonomi

Getting the paper

Vi bevakar områden som är viktiga för din privatekonomi. Vi granskar och analyserar hur politiska beslut och ändrade förutsättningar påverkar dig och din ekonomi.

Ta del av våra privatekonomiska rapporter och analyser av propositioner och politiska förslag som berör hushållens ekonomi.

Aktuellt

Fyra av tio förbereder sin ekonomi för eventuell lågkonjunktur

Efter en period av väldigt låga räntor och börsoro finns det nu flera tecken på att svensk ekonomi bromsar in och att vi går mot en period med lägre tillväxt. Fyra av tio uppger att de förbereder sig på en eventuell kommande lågkonjunktur, samtidigt som två av tio uppger att de inte förbereder sig för att de inte vet vad de borde göra. Det visar en ny undersökning som Sifo Kantar har genomfört på uppdrag av Swedbank och sparbankerna.

30 oktober 2019: Fyra av tio förbereder sin ekonomi för eventuell lågkonjunktur (pdf)

Fyra av tio skulle helst spara själva för att höja pensionen, men många betalar hellre mer i skatt

Det finns olika sätt att höja pensionerna – spara själv, jobba längre eller höja avsättningen via skatten. I en ny undersökning som Kantar Sifo har gjort på uppdrag av Swedbank och sparbankerna uppger 43 procent att de helst skulle spara själva för att höja sin pension med 1 000 kronor per månad. 27 procent skulle hellre betala mer i skatt varje månad under arbetslivet, endast 15 procent skulle välja att jobba ett eller två år längre för att höja pensionen.

14 oktober 2019: Fyra av tio prioriterar att spara för högre pension (pdf)

Suget efter mer kunskap om privatekonomi stort hos unga – skolans roll viktig

Knappt sex av tio av de mellan 18 och 24 år har lärt sig om privatekonomi från sina föräldrar, hälften söker information själv och var tredje har lärt sig i skolan. 70 procent tycker att man ska lära sig mer om privatekonomi i skolan.

9 oktober 2019: Stor sug efter privatekonomi hos unga (pdf)

Mer i plånboken för pensionärer och höginkomsttagare nästa år

Igår överlämnade regeringen sin budget till Riksdagen. Den innehåller slopad värnskatt, som innebär sänkt skatt för höginkomsttagare. Men också sänkt skatt för pensionärer och höjt grundskydd för de med lägst pension. Det visar Swedbank och sparbankernas analys av Budgetpropositionen för 2020.

19 september 2019: Mer i plånboken för pensionärer och höginkomsttagare nästa år (pdf)

Höjt grundskydd minskar skillnaden i pension mellan de som jobbat och inte

Nästa år höjs grundskyddet i pensionssystemet. Det innebär till exempel att bostadstillägget för pensionärer blir högre. Dessutom föreslås garantipensionen höjas utöver den årliga uppräkningen. Till följd av det minskar skillnaden i disponibel inkomst mellan en individ som har arbetat och en individ som inte har det. Det visar beräkningar från Swedbank.

13 september 2019: Höjt grundskydd minskar skillnaden i pension mellan de som jobbat och inte (pdf)

Swedbank Boindex: Fortsatt goda möjligheter för många att köpa bostad – men stora variationer mellan olika hushåll

Hushållens köpkraft vid köp av bostad är generellt sett fortsatt god. Ett hushåll som under andra kvartalet köpte en bostad lägger i genomsnitt 26 procent av sin disponibla inkomst på boendet. Men den ökade köpkraften gäller inte alla. Det varierar mellan olika hushåll och olika delar av landet och vissa grupper har det fortsatt tufft att komma in på bostadsmarknaden.

12 september 2019: Swedbank Boindex (pressmeddelande, pdf)

Senaste rapporterna